English Questions

Q:

In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.


___________ being an intangible idea, the nation is quite real because it is a shared idea. _______________ of nationhood are important for this sharing to be reliably reproduced, which is why we have familiar _____________ to memory like maps, flags, or the figure of Mother India. National symbols are extremely powerful ________________ they connect to compressed reservoirs of intense _________________.


we have familiar _____________ to memory like maps, flags, or the figure of Mother India.

A) assistance B) aids
C) help D) support
 
Answer & Explanation Answer: B) aids

Explanation:
Report Error

View Answer Report Error Discuss

Filed Under: English
Exam Prep: Bank Exams

0 833
Q:

A passage is given with five questions following it. Read the passage carefully and select the best answer to each question out of the given four alternatives.

 

The saddest part of life lies not in the act of dying, but in failing to truly live while we are alive. Too many of us play small with our lives, never letting the fullness of our humanity see the light of day. I’ve learned that what really counts in life, in the end, is not how many toys we have collected or how much money we’ve accumulated, but how many of our talents we have liberated and used for a purpose that adds value to this world. What truly matters most are the lives we have touched and the legacy that we have left. Tolstoy put it so well when he wrote: “We live for ourselves only when we live for others.” It took me forty years to discover this simple point of wisdom.

 

Forty long years to discover that success cannot really be pursued. Success ensues and flows into your life as the unintended yet inevitable byproduct of a life spent enriching the lives of other people. When you shift your daily focus from a compulsion to survive towards a lifelong commitment to serve, your existence cannot help but explode into success. I still can’t believe that I had to wait until the “half-time” of my life to figure out that true fulfillment as a human being comes not from achieving those grand gestures that put us on the front pages of the newspapers and business magazines, but instead from those basic and incremental acts of decency that each one of us has the privilege to practice each and every day if we simply make the choice to do so.

 

Mother Teresa, a great leader of human hearts if ever there was one, said it best: “There are no great acts, only small acts done with great love.” I learned this the hard way in my life. Until recently, I had been so busy striving, I had missed out on living. I was so busy chasing life’s big pleasures that I had missed out on the little ones, those micro joys that weave themselves in and out of our lives on a daily basis but often go unnoticed. My days were overscheduled, my mind was overworked and my spirit was underfed.

 

According to the passage, what does ''failing to truly live while we are alive means.''?

 

A) End up thinking of death all our lives. B) Never letting the fullness of our humanity see the light of day.
C) Focus on basic and incremental acts of decency. D) Over scheduling our days and over paying ourselves.
 
Answer & Explanation Answer: B) Never letting the fullness of our humanity see the light of day.

Explanation:
Report Error

View Answer Report Error Discuss

Filed Under: English
Exam Prep: Bank Exams

0 833
Q:

Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.


Learning is the knowledge of that which is not generally known to others, and which we can only derive at second­hand from books or other artificial sources. The knowledge of that which is before us, or about us, which appeals to our experience, passions, and pursuits, to the bosoms and businesses of men, is not learning. Learning is the knowledge of that which none but the learned know. He is the most learned man who knows the most of what is farthest removed from common life and actual observation. The learned man prides himself in the knowledge of names, and dates, not of men or things. He thinks and cares nothing about his next­door neighbours, but he is deeply read in the tribes and castes of the Hindoos and Calmuc Tartars. He can hardly find his way into the next street, though he is acquainted with the exact dimensions of Constantinople and Peking. He does not know whether his oldest acquaintance is a knave or a fool, but he can pronounce a pompous lecture on all the principal characters in history. He cannot tell whether an object is black or white, round or square, and yet he is a professed master of the optics and the rules of perspective.


A learned man, as described in the passage,

A) cares about men and things B) does not care about men and things
C) cares about the shapes of objects. D) cares about his neighbours
 
Answer & Explanation Answer: B) does not care about men and things

Explanation:
Report Error

View Answer Report Error Discuss

Filed Under: English
Exam Prep: Bank Exams

0 833
Q:

The question below consists of a set of labelled sentences. Out of the four options given, select the most logical order of the sentences to form acoherent paragraph.

 

They sat

 

A-there and mourned as only

B-mute and helpless beings

C-can, for weeks on end

 

A) ABC   B) CBA  
C) CAB   D) BCA
 
Answer & Explanation Answer: A) ABC  

Explanation:
Report Error

View Answer Report Error Discuss

Filed Under: English
Exam Prep: Bank Exams

0 833
Q:

The question below consists of a set of labelled sentences. Out of the four options given, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph.
P: And the victims are likely to be the poorest of the poor as well as the very sources of water- rivers, wetlands and aquifers.
Q: In India, water conflicts are likely to worsen before they begin to be resolved.
R: Till then they pose a significant threat to economic growth, security and health of the ecosystem.
S: Water is radically altering and affecting political boundaries all over world, between as well as within countries.

A) SQPR B) PRQS
C) QRPS D) PSQR
 
Answer & Explanation Answer: A) SQPR

Explanation:
Report Error

View Answer Report Error Discuss

Filed Under: English
Exam Prep: Bank Exams

0 833
Q:

In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.

Beside, writing is my hobby, (A) / I had ideas for a couple of short stories (B) / that needed further thought. (C) / No Error (D)

A) A B) B
C) C D) D
 
Answer & Explanation Answer: A) A

Explanation:
Report Error

View Answer Report Error Discuss

Filed Under: English
Exam Prep: Bank Exams

0 833
Q:

In the following question, a passage is given which describes a situation. From the given options, mark the correct inference that can be drawn from the passage. If none of the inferences follow, mark option 5, “None of these” as the answer.
The philosophy of pragmatism goes something like this. The mind is such that it deals only with ideas. It is not possible for the mind to relate to anything other than ideas. Therefore, it is not correct to think that the mind actually can ponder reality. All that the mind can ponder is its ideas about reality. (Whether or not that is the way reality actually is, is a metaphysical
issue). Therefore, whether or not something is true is not a matter of how closely it corresponds to the absolute truth, but of how consistent it is with our experience.

A) Our experiences define our concept of reality. B) Reality is a metaphysical issue.
C) Pragmatism and reality are two sides of the same coin. D) Our experiences enable us to determine the truth.
 
Answer & Explanation Answer: A) Our experiences define our concept of reality.

Explanation:

The passage states that reality is not an absolute truth, but a result of our consistent experiences. This makes option a is a correct inference made from the passage. Option 2 is a direct statement already made in the given passage. Option 3 cannot be inferred from the passage as ‘pragmatism’ is considered as a philosophy while ‘reality’ is considered as an amalgamation of our experiences. According to the given passage our experiences enables us to determine what is the reality which may or may not be the truth. This makes option 4 incorrect.

Report Error

View Answer Report Error Discuss

Filed Under: English
Exam Prep: TOEFL , GRE , CAT

0 833
Q:

In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.
As the judge enters the courtroom, ______________ calls upon all occupants in the room to stand.

 

A) formality B) pattern
C) culture D) habit
 
Answer & Explanation Answer: A) formality

Explanation:
Report Error

View Answer Report Error Discuss

Filed Under: English
Exam Prep: Bank Exams

0 833